Moj favorit: Black Angus (stareni) burgeri

Ovaj mesnati užitak se s vremena na vreme nađe i na mom meniju. Kada su te prilike u pitanju, uvek se odlučim za burgere koje proizvodi porodična firma Black Angus iz Beograda. Utiske o kvalitetu, ukusu i teksturi mesa angus goveda, koje uzgaja ova firma, opširnije možete pročitati ovde.

Za kvalitetan burger potrebne su dve stvari: pravi odnos masnoće i mesa i jaka vatra. Po nepisanom pravilu, ukusan i sočan burger dobija se onda kada postotak masnoće u mesnoj mešavini ne prelazi 20% ukupne mase. Da pojasnim, potrebno je 20% masnoće i 80% mesa. Način na koji se masnoća i meso mešaju je stvar odabrane tehnologije pripreme ili ličnog afiniteta.

Isto se odnosi i na pripremu mesne mase, za koju tvrde da je najbolja nakon što odstoji dan-dva. Lično, najviše volim burgere od tzv. odležale mesne mase jer su tako pripremljeni burgeri dominantno bogatiji aromom mesa za razliku od onih koje pripremam odmah po mlevenju mesa i mešenju mesne mase.

Što se temperature pečenja tiče, burgeri vole užarene površine na kojima se peku par minuta sa svake strane. Iz sopstvenog iskustva mogu reći da će kvalitetan burger uvek biti ukusan bez obzira kako ga pripremite ali da su razlike u ukusima izuzetno velike upravo zbog načina na koji se burgeri termički obrađuju. Burgeri se mogu peći na roštilju, u tiganju ili rerni, bez masnoće, sa par kapi ulja ili komadićem putera ali ono što ih definiše kao izuzetne je veština majstora koji ih pripremi i njegovo poznavanje mesa tj. na koji način je pripremljena mesna masa.

Kada su Black Angus burgeri u pitanju zaista ne znam tajnu prerade i pripreme mesa ali ono što znam jeste da su ovi burgeri uvek izuzetno ukusni. Upravo je ovo jedan od razloga zašto su nadaleko čuveni i prepoznatljivi. Sa željom da se što više koncentrišem na burgere koje ova firma proizvodi, ovog puta se neću osvrtati na ostale proizvode iz asortimana koji nude a koje možete naručiti posetom njihove onlajn prodavnice.

Pored klasičnih burgera, Black Angus by Forte u ponudi ima i burgere od starenog mesa.

Ovi burgeri su apsolutan delikates jer nude rajski užitak koji nećete zaboraviti. Burgeri su izuzetno sočni, mekani poput omekšalog putera i takve teksture da se prosto tope u ustima. Možete ih poslužiti uz sir ili neki pikantan sos ali mišljenja sam da njihova aroma i lepota briljiraju kada ih servirate uz komad hleba. Tada možete osetiti sve nijanse ukusa starenog mesa, koje bih mogla podvesti pod ukuse nalik prženom puteru (brown butter).

Burgere uvek poslužim uz neki sos iz tzv. uradi sam palete tj. od namirnica koje mi se u tom trenutnku zateknu u kući – kečap, pavlaka, senf, majonez, caciki ili tartar sos. Osim sosa uz burgere uvek poslužim sveže ili kiselo povrće: zelena krecava ili ajsberg salata, paradajz, crni luk, kiseli krastavac… Što se dodataka tiče, to je apsolutno na vama i znajte da dobar tj. kvalitetan burger ne mogu pokvariti ni način pečenja a ni odabir priloga.

Često me pitate kako začiniti burgere. Uvek preporučujem da to budu so i krupno mleveni crni biber (sveže mleven) jer je baš ovaj začin nešto što savršeno obgoreva na vatri i otpušta specifičnu aromu koja obogaćuje meso. Znači, samo so i crni biber.

Jedino što zaista može naružiti dobar burger jeste pecivo uz koje se poslužuje. Zato, uvek obratite pažnju upravo na izbor peciva tj. zemički koje kupujete ili pripremate.

NAJNOVIJE

UPOZNAJTE BLACK ANGUS

Priča o Black Angus mesu počinje u Škotskoj, gde su nastali prvi preci ove rase goveda. U 19. veku, tačnije tokom perioda Industrijske revolucije, govedar Dejvid Bafan započeo je svoj rad na stvaranju nove rase goveda.

Tex-Mex uz Black Angus burgere

Na listi restorana koji služe naše proizvode je i čuveni “Nachos” u Strahinjića Bana 66a u Beogradu. Ovaj restoran...

Black Angus by Forte na Festivalu burgera u Beogradu

Burger od junećeg mesa rase Black Angus je postao sinonim za vrhunski burger. S toga ne čudi što nam je upućen poziv za učešće