Za dobar gulaš je najvažnije dobro meso. Pošto je do dobrog komada teško doći, obično za gulaš u mesarama kupujem juneći ili teleći but. Za poslednji koji sam pravila koristila sam Black Angus meso od najmekših delova vrata i plećke a pred kraj kuvanja sam dodala još i kockicu čokolade. Rečima ne mogu opisati koliko je ukus ovog gulaša bio dobar, te vam iskreno preporučujem da ispobate ovaj recept.
RECEPT
Sastojci:
1 kg junećeg buta
5-6 glavica crvenog luka
1 šargarepa
50 g celera
1 čaša crvenog vina
1 čaša bujona
2 kašike dimljene paprike
3 kašike pirea od paradajza
1 kašičica začina za gulaš Spice up
1 kašičica lovora
1 kašika Worčester sosa
So
Biber
Kockica – dve crne čokolade
Priprema:
Korak 1 – Luk iseckajte na režnjeve i prodinstajte na ulju. Šargarepu i celer usitnite u secku, dodajte luk i nastavim sa dinstanjem.
Korak 2 – Meso iseckajte na kockice (ja uglavnom zamolim mesara da to uradi umesto mene) i dodajte ga u povrće.
Korak 3 – U ovom koraku dodajete začine: prvo ide čaša vina koji pustite da se ukuva desetak minuta. Zatim ide ostatak nabrojanih začina i na kraju bujon. Sve to zajedno krčkate sat i po do dva tj. što se duže bude kuvalo to će meso biti mekše i sočnije.
Korak 4 – Za kraj ostavljate poslednji, ali po meni i najbitniji začin – kockica čokolade koja svemu daje poseban šmek. Gulaš služite sa prilogom po želju, kod mene je tu uglavnom krompir pire.