Blagodeti juneće rozbratne

Porcija rozbratne od 100g sadrži oko 206 kalorija i 28,5 grama proteina. Sa manje od 4,5 grama zasićenih masti i manje od 95 miligrama holesterola, ovaj deo junetine spada u “posnije” komade (prema klasifikaciji Ministarstva za poljoprivredu Sjedinjenih Država). Dobar je izvor vitamina grupe B koji podržavaju vaša crvena krvna zrnca, kao i minerala cinka, fosfora i selena. Obezbeđuje razumnu dozu gvožđa, mada manje nego što biste je dobili u porciji spanaća, ovsene kaše ili tamne čokolade.

Najskuplje meso je u centru

Mnogi ne znaju da se najskuplji komadi mesa seku iz centralnog dela goveda, a to su leđa ili rebra. Zašto je meso u centralnom delu najskuplje? Meso goveda je mekše što je dalje od rogova i kopita. Mišići nogu i vrata snose najveći teret pokreta, pa samim tim moraju biti najčvršći. Zbog toga je meso iz ovih delova tvrđe.

Leđa i rebra su u središtu životinje i u poređenju sa vratnim i mišićima nogu, mngo manje su opterećeni, pa su ovi mišići mekši. Primer mekih komada junećeg mesa je rozbratna, sa T-bone stekom i file minjonom. Ovi komadi su uvek rado traženi od strane vrhunskih restorana.

NAJNOVIJE

UPOZNAJTE BLACK ANGUS

Priča o Black Angus mesu počinje u Škotskoj, gde su nastali prvi preci ove rase goveda. U 19. veku, tačnije tokom perioda Industrijske revolucije, govedar Dejvid Bafan započeo je svoj rad na stvaranju nove rase goveda.

Tex-Mex uz Black Angus burgere

Na listi restorana koji služe naše proizvode je i čuveni “Nachos” u Strahinjića Bana 66a u Beogradu. Ovaj restoran...

Black Angus by Forte na Festivalu burgera u Beogradu

Burger od junećeg mesa rase Black Angus je postao sinonim za vrhunski burger. S toga ne čudi što nam je upućen poziv za učešće